Tandblekning hemma är ett koncept som funnits i flera decennier, men på senare år har intresset i det närmaste exploderat här i Sverige. Detta har främst tre orsaker. För det första så har utvecklingen av e-handel och Internet gjort det mycket enklare att kunna köpa bra tandblekningsprodukter till rätt pris. För det andra har också den tekniska utvecklingen inom området gått framåt, vilket har fått ner produktionskostnaderna och därmed också kostnaderna för dig som konsument. Tidigare kostade det inte sällan tusentals kronor att bleka tänderna (och det gör det fortfarande om du går till en tandläkare), numera är kostnaden nere på några hundralappar.

Det tredje skälet till att det blivit så populärt med tandblekning hemma är förstås också att den tekniska och medicinska utvecklingen har gått framåt, något som har gjort produkterna säkrare och mer effektiva. Med ny EU lagstiftning så får dagens blekningsmedel inte innehålla några peroxider, detta betyder att du som konsument slipper ilningar och andra biverkningar.

Så oavsett varför du har sökt dig hit – om du bara är nyfiken på området, om du vill pröva ett prisvärt och billigt tandblekningskit, eller om du bestämt dig för att börja le igen och verkligen förändra hur omgivningen ser på dig – har du hittat rätt. Vi ger dig nämligen alla tips, all kunskap och alla de produkter du behöver för att snabbt, billigt och säkert kunna göra din egen tandblekning hemma.

Tandblekning – hur fungerar det?
Dagens produkter för hemmablekning innehåller inga peroxider, de verksamma ämnena är ofta perborater eller natriumbikarbonat som tillsammans med andra hjälpämnen frigör syre, på så vis bleks både emalj och dentin. Metoden är helt säker och den är dessutom fri från biverkningar som t.ex ilningar och sveda i tandkött. Vad är då nackdelen med blekningsprodukter som du utför själv? Egentligen finns det inga men ska man vara riktigt petig så håller en tandblekning för hemmabruk i ca 1 år. En blekning som tandläkaren gör håller i ungefär 2 år.

Hur ska man bleka för att få bäst resultat?
De flesta företag som säljer tandblekningsprodukter har bra beskrivningar men för säkerhets skull ska vi berätta mer om hur du ska göra för att få ett riktigt bra resultat. Börja med att kontrollera att allt finns med i paketet; dvs blekningsgel, munskenor och nyansguide.
Först ska munskenorna formas efter dina tänder, munskenorna håller blekningsgelen på plats under behandlingen så det är viktigt att du är noga när du formar.
Koka vatten i en kastrull eller liknande, när vattnet kokar tar du av kastrullen och låter vattnet svalna i någon minut. Du kan också hälla i ett glas kallt vatten så slipper du vänta.
Forma en skena åt gången genom att doppa ner hela skenan under vattenytan, du kommer att se och känna hur munskenan blir mjuk och då är den redo att formas. Stoppa in skenan i munnen och tryck med fingrarna så att den får en bra passform. När du är nöjd så sköljer du den i kallt vatten. Skulle du inte vara nöjd så upprepar du helt enkelt processen tills du är nöjd.
Nu ska tandblekningsgelen sprutas ner i munskenan, lägg en sträng från sida till sida, var noga så att blekningsgelen täcker hela skenan.
Placera sedan munskena på tandraden och sedan är det bara att vänta den tid som tillverkaren uppger i manualen. Upprepa behandlingen tills du är nöjd med nyansen.

Peroxidfria tandblekningsprodukter -ett naturligt alternativ
De nya reglerna från EU gällande tandblekningsprodukter som innehåller peroxider i trädde kraft den 1 oktober 2012.
De säger att det tandblekningsgel som innehåller mer än 0,1% peroxid inte får säljas i dagligvaruhandeln. Tandläkare får sälja blekningsgel som innehåller upp till 6% hydrogenperoxid och detta ska jämföras med tidigare preparat som hade ca 35% peroxid. Blekgelen som används hos tandläkare och kliniker är alltså relativt svag och effekt och resultat kan ibland utebli.
Alternativ till peroxid är natriumbikarbonat, detta verksamma ämne är helt fritt från eventuella biverkningar och är mycket effektivt. Natriumbikarbonatet får dock hjälp av många så kallade hjälpämnen som tillsammans gör att när gelen kommer i kontakt med saliven i munnen så frigörs syre som bleker tänderna effektivt och skonsamt.
Så för att sammanfatta; Tandblekningsprodukter som innehåller mer än 0,1% (vilket i realiteten är ingenting) är förbjudet att sälja såvida man inte är tandläkare. Alternativet är peroxidfria produkter som är minst lika effektiva samtidigt som de är fria från diverse biverkningar. Inte konstigt att en del tandläkare har börjat använda dessa blekningspreparat istället.

Comments Are Closed!!!

Bra hemsidor att besöka

Göteborgs Begravningsbyrå

En stilfull kista för begravning med rena linjer tillverkad av målad spånplatta

Bettkliniken

Allt inom tandreglering, tandblekning, akuttandvård och dentalkirurgi.

Få vackrare tänder och en friskare munvård med allt som finns på denna hemsidan
 • Diplomkurs Gerodonti
  Vi blir allt äldre och behåller allt fler tänder långt upp i åren. Tandvården behöver kunskaper om och förståelse för hur åldrandet kan påverka den orala hälsan hos äldre patienter. Den orala miljön förändras och risken att drabbas av sjukdomar ökar, medan förmågan att sköta den dagliga munvården sviktar. Vi behöver anpassa tandvårdsinsatserna för de...
 • Tandsköterskedagar i fokus
  Ortodonti i praktiken. Bli grym på klinisk fotografering, lär dig mer om tandreglering hos barn och vuxna, hur du känner igen trasiga retentionstrådar och hur du åtgärdar dem. Känn dig trygg och förberedd inför ortvisningar med det senaste inom tandreglering. Denna kurs är just för dig som önskar bli bättre på ortodonti i den kliniska...
 • Det slitna bettet
  En kurs för dig som behöver verktyg för att prognosbedöma, planera och genomföra behandlingar av patienter med slitna bett. Dessa patienter är ofta komplicerade att behandla. Som tandläkare ställs man inför valet av mycket omfattande terapier eller minimala insatser. Etiologi och diagnostik av tandslitage Prognosbedömning Terapival: Allt, inget eller mittemellan? Hur ska jag tänka? Patientkommunikation:...
 • Kompositteknik för tandsköterskor och tandhygienister
  Mer än 1000 tandsköterskor och tandhygienister har gått denna succékurs. Känner du som tandsköterska eller tandhygienist behov av grundläggande kunskaper i kompositteknik? Då är denna arbetskurs i klinikmiljö perfekt för dig. Teamarbete – arbetsfördelning, delegering och patientselektion Vad är en komposit? Teori om komposit- och bondingmaterial. Förstå hur materialen fungerar och varför Att göra en...